top of page
Sök
  • Skribentens bildPingstkyrkan Halmstad

En Gud som är stor som mitt förstånd är inte tillräckligt stor för mina behov


Jag kan inte säga att jag har någon speciell dag då jag kom till tro. Tron har växt fram naturligt. Jag hade goda förebilder i min familj där tron var en viktig del av vardagen.

Jag fick finnas med i kristna sammanhang redan som barn och få lära känna andra troende och dela deras liv.


En afrikansk person lär en gång ha sagt: ”Jag vet inte när jag är född, men jag vet att jag lever.” Det tycker jag stämmer gällande min tro. När jag senare har mött svåra saker, så har min tro djupnat och blivit mer mångfacetterad och nyanserad. Den utvecklas fortfarande för Gud är så stor.


Livet med Jesus

Det är en väldig trygghet att få leva med Jesus och jag litar på honom. När jag åkte till Frankrike som 19-åring, lärde jag mig att bli väldigt barnslig i min tro. Min stora längtan var att få pröva hållbarheten i min egen tro. Jag kunde ju inte leva på mina föräldrars eller andras tro.


Under tiden i Frankrike, då jag bodde i en familj och var med i en församling, lärde jag mig att bli barnsligt beroende av Gud. När jag mötte jobbiga saker där, kunde jag gå undan till mitt rum och prata med Gud vilket var väldigt skönt. Under nio månader kände jag som om jag fick gå i Guds skola och det är jag väldigt tacksam för. Det har funnits med mig hela livet och gett mig en väldigt barnslig och enkel tro.


När Gud har gripit in i mitt liv mitt i vardagen

Jag har sett Guds handlande vid flera tillfällen och mestadels är det i lite mindre, enklare saker. Gud bryr sig inte bara om det stora. En termin under mina lärarstudier hade jag ett uppehåll på grund av brist på passande kurs. Då ville jag åka till Frankrike och England för att träna språken. Jag tänkte: ”Ja, men det står i Bibeln att vi får lägga fram våra önskningar inför Gud”, så det gjorde jag. Jag kontaktade några vänner i Frankrike och England via brev.


En tid senare kom fantastiska bönesvar. Mitt terminsuppehåll skulle börja i januari och i november, på exakt samma dag, fick jag svar på båda breven. Jag öppnade brevet från Frankrike och där stod att jag var välkommen att hjälpa till på deras lägergård i tre veckor. Jag kände: ”Härligt, jag får träna min franska och uppleva något, inte bara sitta hemma och vänta på att terminen ska gå.” Sedan öppnade jag det andra brevet, skrivet på skrivmaskin: ”Jag har satt in en annons i tidningen om att hitta ett enkelt jobb till dig mot mat och logi, men inte fått nåt svar” undertecknat Monika. Sedan fortsatte brevet, för hand: ”Precis när jag skulle klistra ihop brevet ringde Peter och Debbie och sa att du kan bo hos dem och få mat och logi i 2 månader.” Fantastiskt med Guds timing! Precis när Monika skulle klistra igen brevet ringde Peter och Debbie.


Inte nog med det, på min väg till England, 23 timmar med båt, så kom en svensk dam som bodde i min hytt, och sa, ca två timmar innan ankomst: ”Du, jag träffade en norska här på båten och hon ska till ungefär samma plats som du. Du kanske kan åka bil med henne dit i stället för att ta tåget. Följ med och prata med henne”. Det gjorde jag. Det visade sig att hon kände Peter och Debbie som jag skulle bo oss och t.o.m. visste att de väntade en svenska. Jag kunde åka bil med henne och slapp ta tåget. För mig kändes det stort att Gud ville låta mig få göra detta. Han ville att jag skulle åka till både England och Frankrike. Han kunde ha gett mig en sak och det skulle varit stort. Men jag fick både åka till Frankrike och till England och dessutom hann jag åka hem däremellan och fira min 30-årsdag. Helt fantastiskt! Det här var en stark upplevelse som har jag burit med mig genom livet. Tänk att Gud bryr sig om det som tycks så litet och banalt.


För mig är Jesus en vän som jag kan lita på

Tron för mig är en relation. Jesus är en vän som finns med mig i alla lägen. Det betyder så mycket att ha någon att tro på som älskar mig och som ser och vet mer än jag. När jag känner att mina egna resurser är slut så finns det någon som är större.


Ett citat jag hittat säger:

”En Gud som är stor som mitt förstånd är inte tillräckligt stor för mina behov.”

Min Gud är större än jag kan greppa. Det så skönt att veta att det finns någon som har en god tanke om mig och mitt liv, som vill hjälpa mig och som förstår och ser mer.


Sök själv

Jag vill uppmuntra andra att pröva själv, att söka Gud. Det handlar inte bara om att någon annan ska berätta. Du kan själv läsa Bibeln och be. Gud vill leda dig rätt. Han älskar dig och vill att du ska hitta frid, trygghet och harmoni och bli hel på insidan. Ibland tar det lite tid, men Gud finns med dig hela tiden så om du är ärlig och söker kommer han att leda dig rätt. Han väntar på dig!


/Annelie Petersson

716 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page